Egyeske

 2013.05.20. 18:23

Itt hever az asztalon egy 1541 Ultimate-II: miután a weboldalon kiírták, hogy csak pár darab maradt belőle (és mielőtt kiírták, hogy SOLD OUT), muszáj voltam gyorsan megrendelni egyet, pedig nem volt tervben most, csak későbbiekben… hiszen leghamarább talán ősszel lesz majd újra kapható (ha egyáltalán). Azaz még az utolsó példányok egyike, melyet – szerencsére – épp megcsíptem. Esz a fene érte, hogy hosszú heteken át nem lesz mivel kipróbálni, mivel minden gépem otthon van, és haza kéne menni értük ugye Pöstre. Ej, pedig még magnóemuláló kábelom is lett… Otthon viszont vár egy Vateráról frissen levadászott, ránézésre kifogástalan állapotúnak látszó C128 (még egy szép, dizájnos, átlátszó sötétbarna porvédő takaró is jár hozzá – úgy tűnik, hogy tényleg nagyon vigyázhatott rá a régi gazdija); ugyanott egy hasonlóképp (ránézésre) szépnek/jónak látszó 1571; továbbá még néhány egyéb csemege. Ezzel tehát meg is lesz az egyes számú fejlesztői gép.

e1_01.jpg

Későbbiekben a user portba kerül majd egy Comet64 Internet Modem, az egyik joystick portba meg egy Micromys. Monitornak ott a nagyképernyős tévé egyik SCART bemenete, ahová egy speciális, átkapcsolható és dupla videokábellel a C128 mindkét videojelkimenete csatlakoztatható lehet egyszerre (azaz tudom vele használni a 80-oszlopos VDC/CGA RGB-I jelet is majd, igaz, utóbbit csak fekete-fehérben). Mindez igen fontos számomra, ugyanis a VICE-ban elég sokminden nincs használható módon emulálva, amit én majd programozni szeretnék: az 1 és 2 MHz-es CPU-sebesség-váltás pontos viselkedése (a VICE-ban nem „romlik el” miatta a VIC-II, így nem tudom leellenőrizni, hogy jól csinálom-e az időzítéseket az IRQ-ban); a 16 (vagy más modellekben 64) kB plusz video-RAM a VDC chipben (ami 64-es módban is elérhető marad, ellentétben a „rendes” plusz 64 kB RAM-mal); a gép teljes, kiterjesztett billentyűzete; a 80-oszlopos üzemmód (és a különleges kapcsolók a váltáshoz); a Comet és a V-1541 program (állítólagosan) 38.4 kbps sebességű turbósított csatlakoztatása az RS-232 szabványon az internetre stb. Valamint egy (másik) extra bónusz (PC oldalról): a 64HDD Professional for C128 alkalmazás (csaknem) összes szolgáltatása. (Izgatottan várom…)

e1_02.jpg

Elvileg egy néhány hét múlva meglesznek az első tapasztalatok vele (…kéz dörzsöl…), azaz – tehát – megintcsak: folyt. köv.

e1_03.jpg

(a téma folytatása: Egyeske - újratöltve)

Címkék: comet vice vdc micromys c128 1571 1541 ultimate 64hdd

A bejegyzés trackback címe:

https://rosetta.blog.hu/api/trackback/id/tr995308631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása