Utolsó kommentek:

szalaik 2019.03.12. 15:03:04

...úúú...még mindig nem vittem végig...valaha feltöltöttem PC-re a mentéseimet, de nem sikerült úrrá lennem a helyzeten :) Pedig eltelt kis idő azóta, hogy feladtam a harcot a Gálya elindítására. Nem tudom a mai fiatalok közül ki vállalkozna egy ilyen típusú játék megfejtésére. Rengeteg időt öltem bele. Most elképzelni sem tudom honnan volt annyi. Ma már nincs idő gondolkodni. Életképtelenné váltak a szöveges kalandjátékok, instant élmény kell. Pedig az élmény amit adott az feledhetetlen. Főleg az, amikor a szigeten a várban random kinyírnak, na az nagyon rohadék egy rész! Leizzadtam minden lépés után, hogy mi fog történni. Megaztán a bolyongós rész a földalatti labirintusban fáklyával...nem győztem menteni egy jó lépés után. A szent Húsdaráló kolostor...a végén már annyi holmi volt az embernél, hogy nem tudom hol tárolta a C64?! Lenin szobortól kezdve a bolhákig minden...
A legprofibban megírt kalandjáték ever on Commodore-64!

Bejegyzés: Indiegogo helyzetjelentés

DocBulywood 2018.07.01. 17:54:05

Egy Gályára szívesen beneveznék!

Bejegyzés: Az elveszett pince fosztogatója

Cart · http://www.retrogeek.hu 2018.04.26. 06:15:23

Ha esetleg az egyik gályától megválnál, szívesen át/megveszem :D Régen haveromnál nyálamat csorgattam, amikor ezzel játszott . Pesti rokonok hozták neki, mi meg, vidéki kisvárosban, ámulva néztük. (Meg akkor tudatosult bennünk, hogy ezeknek van doboza is, nem csak úgy, natur floppyn, kazettán leledznek :D

Bejegyzés: Az elveszett pince fosztogatója

Dr.OG 2018.04.26. 06:06:58

Gratulálok, nagyszerű lelet!

Számomra mindig az a megdöbbentő, amikor valamilyen saját relikviára bukkanok, hogy mennyit változott a világ, mióta elraktam, és visszagondolva mennyit változtam én magam is...

Első elektronikus "alkotásom" egy VGA->SCART átalakító volt, még a CRT-s időkből amihez DOS alatt külön program is kellett, hogy valamilyen TV-kompatibilis képváltási frekvencia legyen a végeredmény. Azóta persze sok idő eltelt, előbb megjelentek, majd el is tűntek a VGA aljzatok a lapostévékről, most már HDMI csatlakozó van mindenhol...

A következő "hullám" a MediaTek chipes DivX-es asztali DVD lejátszók firmware-ének kiolvasása/moddolása volt, alaplapi soros csatlakozóról. Ez is már közel másfél évtizede történt, azóta sajnos a témával foglalkozó mpeg4-players.info honlap sem él már. Nem csoda, hiszen idővel okafogyottá vált az egész, USB-ről minden játszik mindent a Blu-Ray lejátszótól a TV-n át a telefonig...

Nekem a C128 restaurálása jelentett hasonló spirituális élményt (2 bejegyzéssel korábban már írtam róla - VIA chip csere + 64kB VDC memóriabővítés), mint amiről most írtál.

Az én "időben elveszett kincsem" pedig egy Rubik Dominó: en.wikipedia.org/wiki/Rubik%27s_Domino
Évtizedek óta keresem, mert gyermekként sokat szenvedtem vele eredmény nélkül, de hiába kutattam át többször a szülői ház összes szekrényét és padlását (nálunk nincs pince), sőt, a melléképületeket is, sehol sem lelem. Még az is elképzelhető, hogy kidobtuk (!) valamikor a '80-as évek végén-'90-es évek elején, ami nagyon szomorú így belegondolva...

Üdv: Gábor

Bejegyzés: Az elveszett pince fosztogatója

rosettif · http://istennyila.hu/ 2018.04.01. 21:55:40

@Dr.OG: Hű, akkor ez nem ma lesz! :) De meglátjuk. Kösz a részletekbe menő tájékoztatást.

Bejegyzés: MemTest64

Dr.OG 2018.04.01. 07:12:36

Szia!

Elvi akadálya nincs a dolognak, gyakorlati annál inkább:

1. Ami problematikus számomra, az a hozzávalók egy részének beszerzése: az egyik 'hiánycikk' a c64/128 8-pólusú kerek videocsatlakozója, eddig 1 (!) alkalommal találtam ilyet, azt is bontott alkatrész formájában Szegeden, még évekkel ezelőtt. Lényeges, hogy a külső tűknek 'lópatkó', és nem 'kör' alakban kell elhelyezkedniük, valamint a középső láb is kissé excentrikus, felfelé tolt. Persze elvileg kiváltható egy hétköznapi DIN5-ös dugóval, de akkor máshonnan kell beszerezni a SCART RGB switchez szükséges átkapcsoló feszültséget.

2. Ha tényleg jó minőségű 80-oszlopos képet szeretnénk, érdemes a kompozit szinkront inkább a DB9 csatlakozóról elvezetett horizontális és vertikális szinkronjelek kombinálásával előállítani (nálam a monokróm 80-as kimenet tele volt interferenciával), az ahhoz szükséges SN74LS86-os logikai IC szintén nehezen beszerezhető. Az utódja, az SN74HC86 könnyebben hozzáférhető, de annak mások a logikai szintjei, TTL bemeneti jelekhez hosszútávon nem ajánlom.

3. Egyéni szociális/élethelyzeti limitáló tényezők: vidéken lakom, annak is a legtávolabbi zugában (Gyulán). Itt még egy rendes elektronikai alkatrész bolt sincs! Mikor a munkám vagy családi okok miatt utazom, akkor szoktam kihasználni a lehetőséget, és körülnézni, máshol mi a helyzet. Idén eddig Debrecenbe és Hódmezővásárhelyre jutottam el, de ezeket a ritkaságokat ott sem tudtam megvásárolni. Ráadásul 3 gyerek és egy kiszipolyozó munka mellett időm is alig van a hobbimra (nem véletlenül telt el bő fél év az előző 2 hozzászólásom között is).

Maradjunk annyiban, hogy ha a szükséges összetevőket be tudod szerezni, és közelebb nem találsz olyan szakit, aki a fentebb linkelt oldalon található kapcsolási rajz(ok) ismeretében össze tudná rakni az átalakítót (ami egyébként elektronikai szempontból nem bonyolult), akkor bevállalom.

Üdv: Gábor

Bejegyzés: MemTest64

rosettif · http://istennyila.hu/ 2018.04.01. 04:12:58

@Dr.OG: Köszi szépen! Ilyen SCART adapter készítését nem vállalnád esetleg? Későbbiek során nekem is még jól jönne (szintén screenshotokat lőni leginkább).

Bejegyzés: MemTest64

Dr.OG 2018.03.16. 01:53:14

Szia!

Na megint itt vagyok, most a memtest 1.09-es verziójával teszteltem az eddig anyám szekrényének tetején porosodó, hibás c128-ast!

Persze előtte "megjavítottam", szerencsére a tünetek és a Bo Zimmermann oldalán található remek leírás www.zimmers.net/anonftp/pub/cbm/documents/repair/troubleshooting-c128.txt alapján gyorsan megtaláltam, hol a hiba. Az U1-es VIA chip-et kellett kicserélnem, donorkén egy mechanikai hibás (letört felső fejű) 1571-et használtam, a műtét sikerült.

Második körben, 'ha már szétszedtem' alapon egy eBay-ről rendelt 64k-s VDC RAM bővítőt is beraktam: www.ebay.com/itm/Commodore-128-64k-VDC-Plug-In-Upgrade-No-Soldering-needed-/162112422206 Ez is jól szuperál.

Már csak azt kellett megoldanom, hogy az eredményről kulturált screenshot-okat tudjak készíteni (van ugyan egy Philips CM8833-asom, aminek az RGBI bemenete kompatibilis a C128 80-oszlopos video kimenetével, még a 'brown fix'-et is tudja, de utálok képernyőt fényképezni), ezért összedobtam egy SCART átalakítót ezen leírás alapján: sites.google.com/site/h2obsession/CBM/C128/rgbi-to-scart Írtam is a srácnak, meg küldtem egy csomó screenshot-ot, de eddig nem válaszolt.

Mindegy, itt az eredmény:

[img]http://www.mirari.fr/u3Ne[/img]

A biztonság kedvéért megnéztem Mirkosoft sysinfo-jával is csdb.dk/release/?id=97831 , minden stimmel:

[img]http://www.mirari.fr/OHlR[/img]

Ami számomra a legmegdöbbentőbb, hogy mennyire vegyes alkatrészekből rakták össze ezt a gépet: Az összes ROM és a VDC már az újabb verziójú, de a SID még a régi. A hibás VIA is még a régebbi változat volt, a transzplantált viszont már az újabb, 'A'-ra végződő típusszámú.

Üdv: Gábor

Bejegyzés: MemTest64

Dr.OG 2017.08.18. 05:07:24

Örülök, hogy alakul a dolog!

C65 vonalon bonyolíthatja a helyzetet, hogy amennyire tudom, csak prototípus szintjéig jutott a gép, amiben jó pár bug marad(hatot)t.

Amint ígértem, a 2 screenshot:
[img]http://www.mirari.fr/Lqag[/img]
[img]http://www.mirari.fr/ue1c[/img]
(Mint korábban írtam a saját lámaságom okozta a hibát előzőleg.)

Hét végén elutazunk, úgyhogy ha lesz colour RAM-ot vizsgáló verzió, majd csak jövő héten tudom tesztelni.

Még PET-re visszatérve:
Wiki szerint
www.c64-wiki.com/wiki/PET_2001
az Userport 2-es lábán van video kimenete.

Máshol viszont találtam olyan kapcsolási rajzot, ahol az alaplapi csatlakozóról generálnak kompozit videojelet: www.oldcomputers.net/pet2001.html
Amire gondolom nem lenne szükség, ha a készülék megbontása nélkül is menne a dolog.

Jó lenne látni egyszer ilyet működés közben (kikapcsolt állapotban volt már hozzá szerencsém a szegedi Agorában).

Üdv: Gábor

Bejegyzés: MemTest64

rosettif · http://istennyila.hu/ 2017.08.18. 02:01:58

@Dr.OG: C65 ügyben sikerült tegnap véletlenül megtalálnom Bo Zimmermannt a Facebookon (ő az egyik olyan, akinek még van, és használja is aktívan, pl. viszi magával a közösségi rendezvényekre). Ha nem feledkezik meg a beszélgetésről, akkor remélhető, hogy a közeljövőben majd lefuttatja egyszer rajta... Ezenkívül bepróbálkoztam a MEGA65-ös fórumon is, ahol egyelőre itt tartunk:

mega65.net/memtest64

Bejegyzés: MemTest64

Dr.OG 2017.08.17. 17:54:11

@Isten Nyila:
Közben rájöttem a ?syntax error okára: ha leviszem a kurzort a 'karakterszemét' aljára, és ott írom be a SYS 5133-at, úgy már jó, csak épp a memóriát nem teszteli (holnap küldök screenshot-ot). C128-on nem próbáltam, mert az anyámnál van Újkígyóson.

Pont arra gondoltam, hogy ez így dupla teszt, hiszen nem csak a platformfüggetlen programodat, de a MiST FPGA core-jait is próbára teszem vele.

Várom az új verziót, azzal is futok egy kört. Jó lenne, ha a blogmotor rugalmasabb volna, és legalább kis méretű képeket engedne...

Sajnos C65-öm nincs... ;-))

Bejegyzés: MemTest64

rosettif · http://istennyila.hu/ 2017.08.17. 11:40:01

@Dr.OG: Kösz szépen a tesztet! (Valamiért meghülyült a blogmotor, és nem engedte be a kommentedet, hanem előmoderáltatta. Talán a sok link miatt csinálhatta, nem tudom.)

Amiket leírtál, az mind normális jelenség (a syntax errort kivéve, azt VICE-ban én még nem láttam). A kis memóriájú gépeken a teljes program nem fér be, így rátöltődik a vége a képernyőre stb. De direkt úgy találtam ki, hogy ilyenkor is működjön (csak egyes funkciói nem indulnak emiatt).

PET-en nincs video norma (mivel nincs is tévékimenete, hanem saját monitora van). A procitípus helyett ott a Kernal revíziószámát írom ki (ez esetben r3).

A C128-ason is rendben ment? A legutóbbi (tegnap föltett) verzióban (v1.04) továbbfejlesztettem a teszteket, és szigorúbban vizsgálja meg pl. a VDC-t. Még a colour RAM teszt hiányzik, de a következő verzióban az is benne lesz (ld. a Lemon64 topikban a magyarázatot). Már csak arra várok, hogy valaki C65/MEGA65-ön futtassa...

Bejegyzés: MemTest64

Dr.OG 2017.08.17. 11:34:00

Szia!

Teszteltem a memtesztet ;-) .

Sajnos eredeti harverem csak c64-ből és c128-ból van, megy 2 FPGA: 1 Turbo Chameleon 64 és egy MiST. Tudtommal (a blogod alapján) az első 3-mal te is rendelkezel, viszont MiST-ed nincs. Erre van többféle Commodore gép reimplementáció, mindegyiken végigfuttattam a programot, az alábbi eredménnyel:

1.) PET 2001: A teszt OK, de nem írja ki a CPU típusát, sebességét, a video normát (talán ebből csak NTSC verzió létezett?) és a scanline-ok számát.
[img]http://www.mirari.fr/t8OI[/img]

2.) VIC-20: Ez egy 'PAL only' core, de a memóriabővítésekkel lehet játszadozni:
[img]http://www.mirari.fr/GYue[/img]

3.) VIC-20 'kis' bővítések: betöltve a .PRG-t indulás előtt karakterhulladék a képernyőn (gondolom nem fér el a program a memóriában?).
[img]http://www.mirari.fr/CGfY[/img]

4.) VIC-20 5KB: indítás után felismeri a CPU-t, sebességét, a videorendszert és a scanline-ok számát, de a memóriát nem tesztei (?syntax error).
[img]http://www.mirari.fr/aOpp[/img]

5.) VIC-20 8KB: Ugyanaz a helyzet.
[img]http://www.mirari.fr/WDmp[/img]

6.) VIC-20 maximális memória: minden rendben, a memóriateszt is OK.
[img]http://www.mirari.fr/OfuC[/img]

7.) C64 PAL verzió: Minden OK.
[img]http://www.mirari.fr/Tv0M[/img]

8.) C64 NTSC verzió: Minden OK.
[img]http://www.mirari.fr/bGU1[/img]

9.) C16 PAL verzió: Minden OK.
[img]http://www.mirari.fr/m4Qs[/img]

10.) C16 NTSC verzió: Minden OK.
[img]http://www.mirari.fr/rdoX[/img]

11.) Plus4 PAL verzió: Minden OK.
[img]http://www.mirari.fr/Bhmz[/img]

12.) Plus4 NTSC verzió: Minden OK.
[img]http://www.mirari.fr/gXQp[/img]

Összegezve: a régebbi és kisebb memóriájú gépeknél lehet gond, persze az sem kizárt, hogy eredeti harveren ezek zökkenő nélkül futnak, a probléma forrása lehet az FPGA reimplementáció pontatlansága is.

A screenshot-okat a Samsung LE40B650-es TV-m ScreenCap SamyGo-s alkalmazásával készítettem, ez a framebuffert írja ki pendrive-ra.

A MiST-et 'minimig VGA2SCART' kébellel kötöttem a TV 1-es bemenetére.

Üdv: Gábor

Bejegyzés: MemTest64

Dr.OG 2017.05.04. 05:49:01

Nem baj, úgysem sietek sehová... Az biztos, hogy még így is beelőzi majd a Newcomer végleges verzióját ;-))

Bejegyzés: Platform Independent Code

rosettif · http://istennyila.hu/ 2017.05.03. 23:16:43

@Dr.OG: Igen, ahhoz kapcsolódik (annak egyik technikai háttere). De még sokáig fog tartani, míg felnő a kicsi...

Bejegyzés: Platform Independent Code

Dr.OG 2017.05.03. 05:57:31

Ha jól sejtem, ez már a Vakondok 4 werkfilmben beharangozott Commodore platformfüggetlen játék előszele?

Bejegyzés: Platform Independent Code

rosettif · http://istennyila.hu/ 2016.11.24. 23:04:19

@Dr.OG: Ha bármelyik FPGA cuccra készítene valaki egy fullos C128 klónt, azt rögtön megvenném!

Bejegyzés: Hány Commodore(-os) létezik a világon?

Dr.OG 2016.11.24. 05:45:44

Teljesen érthető a dolog, nekem pont amiatt tetszik a MIST, mert szerintem a legjobb ár-érték arányú "multiplatform" FPGA jelenleg, rendkívül aktív fejlesztői közösséggel, opensource core-okkal.. Ami vitathatatlan hátránya, hogy hardveresen nem köthető úgy össze retró gépekkel, mint a TC a C64-gyel (bár ügyes kezű barkácsolók raktak már rá 'audio input'-ot, amin keresztül a Spectrum core tud közvetlenül kazettáról programot betölteni).

Ha a többiről írsz, természetesen azt is el fogom olvasni! A MEGA65 valóban nagyon ígéretes, de még nagyon messze van attól, hogy kiforrottnak lehessen nevezni, persze ez változhat (és reméljük, fog is) a jövőben.

Bejegyzés: Hány Commodore(-os) létezik a világon?

rosettif · http://istennyila.hu/ 2016.11.24. 02:08:48

@Dr.OG: A Turbo Chameleonról már írtam korábban. Az FPGA cuccok közül még a 1541 Ultimate-II(+) mindenképpen sorra kerül majd a közeljövőben (mivel az a leggyakoribb, és a legjobb ár/érték arányú, így kihagyhatatlan - csak még kicsit várok vele, hová fejlődik a firmware). Bizonyára majd a MEGA65 is egyszer (talán jövő ilyenkor?). A többi viszont nem valószínű (pl. MIST, MCC-216, FPGA Arcade, C-One stb.). Azért nem, mert nem vet fel annyira a pénz, hogy mindegyiket több száz euróért megvegyem, és lehetőleg főként olyasmiről szeretnék itt írni, amiről konkrét, testközeli tapasztalatot is szerzek. (Vagy olyasmiről, ami történetileg a kalandjátékokhoz köthető.)

Bejegyzés: Hány Commodore(-os) létezik a világon?