Gép az emulánsok ellen

 2013.10.09. 09:09

Harminc éves, és még mindig él…

Épp ma másfél éve tartozom a Gép az emulánsok ellen című 64-es cikkem befejezésével… ami amúgy nem nagy dolog végül is (néhány képet kellett beszerkesztenem a PDF-be), de valahogy eddig mégsem került rá a sor… Hát most bepótoltam, tessék. (A korábbi változatú PDF is elérhető persze, képek nélkül, kisebb letöltési mérettel.) Ráadásként hasonlóképp újraszerkesztettem egy másik (még korábbi) irományomat, a Játékaim (1987-2001) címűt is (pluszban egy-két apró karbantartást végeztem a weboldalamon).

gee_01.jpg

Mindkét írás jócskán felhízott a képektől: az első mintegy 1.6 MB-os lett és 32 oldalas (a jó kis tömör 0.4 MB és 24 oldal helyett), a másik pedig 1.8 MB és 15 oldal (a 0.2 MB és 9 oldal helyett). Persze mind a kettő változatlan olvasható továbbra is online HTML formában (és a második az angol fordításban is – ezt még szintén be kell pótolnom az elsővel, de ki tudja, hogy mikorra lesz meg…), azonban én személy szerint mindig jobban kedveltem a PDF-eket (egyrészt ugyanolyan marad mindenhol, és nem annyira változtatható; másrészt pedig sokkal kényelmesebb olvasni).

gee_02.jpg

Kissé megritkult a jelenlétem itt; a tervek szerint azért nemsokára folytatom. Nyilván szó sincs róla, hogy a témák fogytak volna el, hisz bőven van még miről írni – csak az idő és az energia hiányzik, hogy a kellő igényesség mellett műveljem… A következő pár hónapra be van tárazva most néhány „konzerv” (olyan anyag, amit nagyrészt megírtam már korábban – van, amit már tavaly –, csak eddig még nem akartam nyilvánosság elé tárni), azokon csak keveset kell javítgatni, többek közt az IF szempontjából fontos gépekről: a C128-ról (ez holnap jön!) és a két „hungarikumról” (a Plus/4 és az Enterprise), és akad még egy csomó félkész téma, pl. a nyolcbites számítógépvilág ma már nem annyira ismert – és a kötelező játékcentrikusság által már a maga idején is kissé háttérbe szorított – egyéb arcai (alternatív oprendszerek, programnyelvek, hálózati törekvések stb.); ezenkívül szorgalmasan gyűlnek különféle modern hardvertesztek adatai, amit persze szintén megosztok. (Sajnos mindeközben az a helyzet, hogy a szoftverfejlesztésem, amibe még tavaly oly lelkesen belecsaptam, jórészt áll – egyelőre azt „pótolja” itt e blog… Ha valamikor jövő nyár- vagy tavasztájban úgy tűnik, hogy elapadnak itt a posztok, akkor talán lehet reménykedni majd, hogy más is történik a háttérben…) Addig is további boldog új évet, és jó szórakozást!

gee_03.jpg

(a téma folytatásai: Commodore 128 Personal ComputerKarácsonyi turbó és Turbo Chameleon 64)

Címkék: játék cartoon 1982 sid pdf c64 2012 sc kalandjáték if gfx adventure kandó chameleon cmd c128 jack tramiel olessák róbert az alvilág ura interactive fiction supercpu a gálya geos athar 1541 ultimate 64hdd isten nyila c65 horsekiller

A bejegyzés trackback címe:

https://rosetta.blog.hu/api/trackback/id/tr965556245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Van 2013.10.16. 09:16:05

"Európa üstökösvadász Rosetta szondája több mint két éve hibernációban várakozik."

Na most itt lehetne párhuzamot levonni holmi egyéb Rosetta nevű dologgal...
süti beállítások módosítása