Quartzosok klubja

 2014.01.13. 21:33

 Commodore hardverbeszerzési lehetőségek

Commodore hardver 2013-ban? Igen, kérem, tonnaszám. Kisebb vagyonokat lehet elszórni rá, amennyiben valaki egy szofisztikált, modern rendszert akar összerakni magának – akár fejlesztési, akár játékcélokra (vagy mind a kettőre). A több, mint harminc éves C64 (és persze az összes többi CBM gép) leglelkesebb rajongói mind a mai napig aktívak, sőt, pont a legutóbbi pár évben egy sosem látott bőség bontakozott ki e téren… (Hasonlóképpen a játékprogramozói törekvések – immár ki tudja, hogy hanyadik – reneszánszához.) Utóbbi egy elég figyelemreméltó jelenség, itt nem is nagyon mernék vállalkozni rá, hogy választ keressek a miértre – egy másikra, a hogyanra azonban kézenfekvő magyarázat a technikai fejlődés: korábban még lehetetlen dolgok ma már egész könnyen sorozatban gyárthatók. (Persze csak ha van rá kereslet – és úgy tűnik, hogy világszerte van.)

Jelen oldalon szeretnék egy kevés segítséget nyújtani a reménybeli érdeklődőknek a nekiinduláshoz, az általam talált – és lehetőség szerint ki is próbált – beszerzési források és módszerek rövid összefoglalásával. Ebből kifolyólag ez egy állandóan változásban lévő oldal lesz (vagy lett majd – vagy leendett stb.), az aktuális állások (a tudáshalmaz és az azt leképező szerény személyem aktuális állapota) szerint karbantartott tartalommal. E szándékból tettem azt az „állandó oldalaim” közé.

cbm01.jpg

Az alapholmik (az alapgépek és a korabeli, használt alkatrészek, háttértárak, perifériák) legjobb forrása a virtuális bolhapiac és az apróhirdetési rovatok. A mi számunkra nyilván első helyen áll a Vatera: érdemes először itt kezdeni a keresést (beütjük, hogy „commodore”, és mindig jön egy halom találat). Elkapkodni, azt már nem annyira szerencsés: a helyes stratégia az, ha rendszeresen (mondjuk néhány naponta) végigböngésszük, egy idő múlva úgyis letisztul majd bennünk, mire fogunk inkább odafigyelni. Ennél sokkal nagyobb kínálattal találkozhatunk a nemzetközi eBay-en, igaz, ott az árak (és a költségek) sem a magyar pénztárcákat követik… (Egy-két apróhirdetést is kísérjünk majd figyelemmel eközben.) Egy idő óta már az új termékek gyártói is rászoktak, hogy ezeken a helyeken is hirdetnek, ezért némi türelemmel akár le is ragadhatunk itt. Mégis jobban járunk, hogyha nem tesszük! Az alábbiakban – a teljesség igénye nélkül – következzék egy kis lista, webshopokkal, fejlesztőkkel stb. (A minimális hardverigény: egy online fizetéshez használható hitelkártya megléte; az ajánlott konfiguráció: egy biztonságos PayPal account.)

cbm02.jpg

Vesalia: talán ez az egyik legjobb hely – megbízható, széles választékkal, és az EU-n belül van. Német webshop, ami természetesen angolul is éppúgy üzemel, bár elsődleges célközössége az amigásoké, a 8-bites gépek kedvelőinek is számos érdekességet nyújt. (Néhányszor rendeltem tőlük, mindig nagyon gyorsan kipostázták – általában legkésőbb egy héten belül már a kezemben is tarthattam az árut.) Innen lehet Turbo Chameleont venni, vagy Micromyst, Keyraht, RR-Netet, hasznos kábeleket stb.

Fontos kiegészítés: 2014-től az Individual Computers termékek (elsősorban ez a fent említett Turbo Chameleon és a kiegészítők) egy saját, új webshop-ba kerülnek.

Go4Retro: ez pedig a második – lehetne az első, csak ez sajnos USA-beli, ami elég komoly hátrányokat jelent ránk nézve. (Ezzel kapcsolatban lent az oldal alján írok, tessék elolvasni ott!) Mit kapunk itt? Infarktust – a bőség zavarától, azt hiszem. EasyFlash, ZoomFloppy, QuadPortIEC, uIECJiffyDOS, 64NIC+, X-Pander 3, adapterek, kábelek, IC-k, csatlakozók, kapcsolók… és végül, de nem utolsósorban: satöbbi.

NKC Electronics: szintén ámerikai, de nem annyira vészes (kisebb cuccokat csak közönséges levélküldeményben szoktak postázni). Ha XE/XM/XA1541-es adapter kell, legjobb innen rendelni.

Shareware Plus: igazából ez egy angol (UK) eBay-felhasználó neve, aki elsöprő mennyiségű extrém, különleges kütyüt árul/hirdet folyamatosan (saját készítésű, új termékeket, sosem használtat!), érdemes egy pillantást vetni a tekintélyes listára (mint pl. 64 kB-os VDC memóriabővítő és BASIC-v8/GEOS IC-k a C128-ashoz, EasyFlash, user port és expansion port replikátor, DigiMAX, CD Audio, SID Cart-II stb.).

AAA Scrap Dogs Unlimited: hasonló eset. (Árul például egy C128 tápegység-csatlakozó átalakítót a 64-eshez. Ez a sok-sok bővítéshez jól jön, mert a C64 tápból hamar kiapad a szufla… Meg azért is, mert nem kell szétvágni a kábelt.)

JPPBM: egy kanadai illető (bizonyos Joe Palumbo), khm, nem túl korszerű (és naprakész) kis magánbiznisze: elvileg még innen lehet(ett (volna)) 1581 Kit-et venni: ezek olyan, új (a gyártó által soha nem értékesített) 1581-es drive-ok, amiből a Commodore cég kiszedte a mechanikákat, hogy az Amigákba áttegye. (Azaz végül is egy zsírúj lemezegység, csak mechanika nélkül.) Más érdekességeket is hirdet – csakhogy az oldal legutolsó frissítési dátuma 2011, és úgy tűnik, az e-mail-ekre nem válaszol senki sem…

1581.jpg

64HDD: az ausztrál Nicholas Coplin saját webshopja. Nemcsak a 64HDD szoftverpakkot, hanem mindenféle ahhoz való hardverkiegészítéseket is árul, melyek sokszor más célból is igen hasznosak (cartridge-ek és különféle speciális kábelek, pár EPROM foglalattal stb.).

1541 Ultimate: Gideon Zweijtzer, Hollandiában; jelenleg a 1541 Ultimate-II rendelhető meg tőle. Ezzel kapcsolatban nem árt tudni, hogy a cartridge legyártása néhány száz darabos kötegekben történik, és mindig akkor kezd neki, ha elegendő mennyiségű előrendelése összegyűlt már rá. Az előrendelés teljességgel fájdalommentes (nem kell semmit kifizetni előre, és le is mondható, ha meggondoljuk magunkat), viszont legalábbis néhány hónap (esetleg egy fél év, egy év…) eltelik, míg sor kerül a gyártásra. Utána egy ideig még kapható marad (míg a készlet ki nem fogy). Sajnos, mikor írom ezt, épp kifogyott… (Szerencsére viszont megkaparintottam belőle az utolsók egyikét.) Az oldal alján felbukkan a KryoFlux nevű lemezarchiváló eszköz linkje is (ha a Catweasel már nem kapható többé – ráadásul ez még sokkal jobb).

IDE64: a cseh Tomas Pribyl és Josef Soucek kitűnő merevlemez (és egyéb IDE-eszköz) illesztője C64-hez és C128-hoz – talán ez az egyik legjobb, leghasznosabb modern kiegészítő! (Érdekessége, hogy az IDEDOS firmware magyar munka benne, az azt programozó Kajtár Zsolt neve pl. a Newcomerből lehet ismerős.) Ezt az eszközt Füvesi István („commodore” felhasználónéven) is szokta néha továbbértékesíteni a Vaterán, ha szerencsénk van, ott is belefuthatunk – akárcsak a Singular Crew-féle (vagyis szintén magyar készítésű) négyjátékos adaptert. Az IDE64-hez szintén számos hasznos kiegészítés is beszerezhető: Duart (RS-232 kártya), ETH64II vagy RR-Net stb.

c64p.jpg

SD2IEC: SD kártyás meghajtó, s egy azzal szerelt, C64P laptop (!).

C64SDcard: egy magyar gyártású SD2IEC implementáció, pontosabban: SDrive 1564 SD kártya illesztő – az újabb változat már kapcsolóval, LCD-kijelzővel kibővítve stb.

HardSID: ha hazai ipart emlegetünk, nem hagyhatjuk ezt sem szó nélkül…

MSSIAH: szintetizátor-cartridge (MIDI csatlakozással).

Comet64: egy remekbeszabott kis internet-modem és RS232 interfész egyben a C64/128 ritkán használt user portjához.

Flyer: hasonló, egy IEC busszal és egy IEEE-488-cal fölfegyverkezve… (Plusz egy rövid összefoglaló az internetes lehetőségekről – hardver, szoftver egyaránt.)

Lotharek: más néven a lengyel Przemyslaw Krawczyk. Ő készíti többek közt az F7 Turbo Card nevű kártyát C64-hez, illetve a MIST nevű Amiga és Atari ST FPGA-klónt.

cbm03.jpg

És akkor a végére a dörgedelmek és az intelmek. Akkor kezdődnek a problémák, ha valamit a (valamelyik) tengeren túlról (de legalábbis az EU-n kívülről) kell rendelnünk. Ilyenkor a küldemények postázása bizonytalan lehet, általában hosszúra is nyúlik… Utána még kellemetlen meglepetés, mikor kiderül: az átvételkor – a költségeken felül – vámot is kell fizetnünk. Sajnos pont a legnagyobb ász, a Go4Retro elég kellemetlen ilyen szempontból; noha erről ugye nyilván nem ők tehetnek. (Én az egyik küldeményre több, mint másfél hónapig vártam – valahol a Deutsche Postnál kóválygott –, majd a kedves osztrák kollégák még legomboltak rólam majdnem negyven ojrót maguknak.) Már eleve is ott kezdődik azonban a játék, hogy a postaköltséget is úgy kalkulálják ki többnyire, hogy 150 dollárig (pontosabban 150 dolláronként) bezárólag egy-egy fix 25 dollár körüli pluszösszeget rácsapnak (akkor is, ha egy szem kábel kell egy ötösért). Tehát úgy jön ki a legjobban az ember, ha lehetőleg pont 150 dollár értékben rendel egyszerre (és minél több tételt – hiszen annál többfelé oszlanak szét relatíve így a járulékos költségek).

cbm04.jpg

Természetesen a költségeket meg kell fizetni, de lehetséges azért racionalizálni őket (alapszabály nemdebár, hogy nagyobb mennyiségben mindig olcsóbbak a dolgok). Mivel errefelé pedig senkinek sem szokott mindegy lenni, mennyi is az annyi, ezért a továbbiak során önzetlenül felajánlom, hogy akinek hasonló problémái vannak, keressen meg, és megpróbálok segíteni, azaz konstruktívan együttműködni (adott esetben ez nekem is az érdekem). Mondanom sem kell, ez semmiféle anyagi hasznot nem (sőt, inkább csak fölösleges kockázati tényezőt és időpazarlást) jelent számomra, bár erkölcsileg azért megtérülhet, hiszen nyilván szeretném a saját hobbifejlesztéseimnek is a talajt kissé megkönnyíteni… Szintén ennek érdekében nemsokára nekiállok módszeresen tesztelgetni, és a megszerzett tapasztalataimat közreadni egy-egy hardverismertető (vagy más hasonló írás) képében.

A bejegyzés trackback címe:

https://rosetta.blog.hu/api/trackback/id/tr415387076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása