Ez most csak egy rövid, de velős összefoglaló lesz hamar, még az év vége előtt... Csendben történnek a dolgok a háttérben (és igen, sajnos kissé lassan is, de legalább történnek), bár egy ideje csak ritkán adok életjelet, így még azt hiheti az emberfia, hogy nem csinálok semmit, pedig de. Egyelőre kiragadtam ide néhány érdekesebb aktualitást, melyekre majd (egyszer...) talán részletesebben újra rátérek:

 

1.) A Gálya-újrakiadás: épp öt éve, hogy befutott az Indiegogo-kampány "The Galleon 25th Anniversary Edition" néven, aztán kicsit később megrekedt... Nos, ezt lassan inkább "30th Anniversary"-re kéne átkeresztelni, ami amúgy elképzelhető, hogy tényleg meg is történik. Miután az összekalapozott összeg nem volt túl sok annak idején, azt nagyon hamar elköltöttem, és egy csomó mindenre már nem futotta belőle (meg én sem vagyok többnyire a helyzet magaslatán ilyen szervezési kérdésekben, szóval némi patópálság esete is forog fenn). A jó hír viszont az, hogy úgy néz ki, a fantasy témakörben mozgó Tuan Könyvkiadó nemrégiben érdeklődést mutatott, hogy részben átvegye a folytatást a kezemből, ennélfogva várhatóan rajtuk keresztül lesz befejezve végül is. Egyelőre nincsen aláírva semmi konkrét megegyezés, vagy bármi ilyesmi, és a részletek is alakulnak, úgyhogy itt most nem írhatok róla ennél többet. Ezt a személyesen vezetett kis blogom úgyis kevés ember olvassa, és nem sok vizet zavar, tehát ez még nem valami hivatalos bejelentés, csak egy előjel. Ha minden igaz, most az ünnepek alatt leszek otthon szabadságon két hétig, és ezalatt fogunk tudni leülni megbeszélni, mi legyen. Miután ez megtörténik, fogok jelentkezni majd a friss hírekkel ott az Indiegogo-oldalon. (Sőt, különösen érdekessé teszi ezt, hogy szóba került még egy másik lehetséges együttműködésem is a Tuan Kiadóval, de az most még végképp titok marad, pszt.)

indi1.png

Címkék: kampány játék születésnap interjú könyv cartoon irodalom karácsony fantasy búék rosetta versek tuan kiadó nyomda gamestar végigjátszás kalandjáték if adventure vakondok covering indiegogo olessák róbert sztojanov péter interactive fiction a gálya mantis software patreon müller mihály the galleon hevesi józsef hét napok éneke buymeacoffee itch.io stamps back

A kisegér születésnapja

 2022.02.09. 06:13

A macska, a veréb és a kis sün együtt üldögélt a verandán, az égbolton már lassan lefelé vándorló, és egyre mélyebb szögben rájuk eső, már nem forró, de nagyon kellemesen meleg késő délutáni napsütésben fürdőzve az alulról is hasonlóan simogató deszkákon, és mindenféle hétköznapi csacskasággal ugratták egymást barátilag, jóllakottan, lustán, amikor a macska váratlanul jelezte, hogy furcsa mozgást lát. Átfordult a hátáról a hasára, és úgy figyelt a távolba, mígnem a többiek is észrevették, hogy egy szürke kisegérke közelít.

Valójában ez a Nagyon Kedves Kisegérke minden egyes napon pontosan ugyanazt az utat tette meg, egymagában szerényen és szorgalmasan gyűjtögetve, csak a másik három tartózkodott eddig minden egyes alkalommal máshol, ezért találkoztak aznap este először.

- Szervusztok! - üdvözölte őket a kisegér. - Képzeljétek, ma van a születésnapom!

kiseg1.jpg
- Remek - közölte a macska, meleg, puha jobb tappancsát az egér fejecskéjén lazán nyugtatva. - És mennyi leszel most?

Címkék: születésnap könyv csirke nyúl mese novella irodalom ünnep egér medve macska veréb mama sün kiskacsa halálcsirke

Lassi Laurië interjú

 2020.08.29. 07:05

Mivel játékfejlesztéssel diplomáztam a Kandón 23 éve, melynek közelebbi témája a Hobbit volt, nemrégiben ennek örömére készített velem egy interjút a Magyar Tolkien Társaság az általuk szerkesztett Lassi Laurië című folyóiratba, mely épp most jelent meg. Mindenkinek szeretettel ajánlom az írást és az újságot (nem csak szakbarbároknak!). Ingyenesen letölthető PDF-ben (vagy megrendelhető, mert kis példányszámban megjelenik nyomtatásban is) az alábbi linkre kattintva (a 14-16. oldalon az interjú!) - a képre kattintva.

lassi.jpg

Címkék: pc játék interjú könyv magyar újság irodalom programozás fantasy hobbit végigjátszás kalandjáték cov tolkien adventure kandó pixelhősök olessák róbert interactive fiction a gálya frank dacosta trs-80 bán péter william crowther don woods iskolaszámítógép kardhalak és kincsek colossal cave szörnyek az útvesztőben mazies and crazies lassi laurie

Mantis Software (podcast)

 2020.03.02. 03:56

Újabb meghallgatható IDDQD podcast beszélgetés, ezúttal az egykori Mantis Software két tagjával (Herédi Attila és Gáspár Olivér, akikkel együtt dolgoztunk). (A képre kattintva jön fel!)

mantispod.jpg

 

Címkék: zene játék magyar podcast retró irodalom programozás karácsony kastély amiga c64 basic végigjátszás kalandjáték cov 576 iddqd adventure wasted time newcomer vakondok időrégész rátkai istván stöki olessák róbert az alvilág ura novotrade interactive fiction a gálya magnetic scrolls a pokol angyala mantis software moleman grath gonosz herceg herédi attila gáspár olivér

Indiegogo helyzetjelentés

 2018.08.08. 03:30

Miután több, mint egy hónapja már megy a kampány, és bizonyára sokan kíváncsiak rá, hogy milyen fejlemények vannak, úgy döntöttem, írok egy kis összefoglalót. Először is, hátra van még több, mint három hét, így aki eddig nem látta, vagy nem követte, nézze meg most itt (részint az „Updates” szekcióban felbukkantak már az új infók, de ezeket még kiegészítem).

indi1.jpg

A teljes kampányzárás augusztus végén történik, és az addig összegyűlő pénzösszeget (vagyis ami marad belőle, a levonások után) leghamarább valamikor szeptember első fele táján kapom meg (amiből még adóznom is kell az év végén). Ez azt jelenti, hogy a végleges terméket is szeptemberben rakom össze (a hó második felére van ütemezve szabadságom, amit részben ezzel töltök el), így akkor kapja kézhez mindenki.

Viszont ugye közben van az Árok Party (aug. 17-19. Ajka), és már megígértem, hogy megpróbálok addigra is összehozni valamit… A jó hír, hogy a kartondobozok már megvannak, illetve a borítóterv pedig félkész állapotban, azaz jó esély van rá, hogy sikerüljön nyomtatásba kerülnie addig. Lemezből is van egy pár darab, így az optimista forgatókönyv szerint ezekből fogok összeállítani egy kisebb pakkot, amit viszek magammal. (Ezeket majd akár meg is lehet venni ott, és természetesen a hiányzó „alkatrészeket” a végleges kiadáskor postán pótolom.)

Címkék: kampány játék film magyar cartoon borító angol c64 doboz sárkány kalandjáték cov adventure vakondok covering indiegogo árok party olessák róbert sztojanov péter interactive fiction a gálya tongrak raernon kis gettó moleman müller mihály the galleon protovision

Most, miután jó érzékkel belesűrítettem minden fontos hívószót a fenti címbe, melyre felkapják a fejüket az emberek, már kezdhetem a magyarázkodást…

Szóval kábé két hónapja kezdődött a dolog, mikor megtaláltam kilenc régi (az eladásból visszamaradt) Gálya-példányomat a pincémben más játékokkal együtt. Utána sokan érdeklődni kezdtek a „zsákmány” iránt (gyűjtők, akik megvennék, és régi rajongók), ami szöget ütött a fejembe. Végül arra jutotttam, hogy kellene egy újrakiadás, hogy mindenkinek jusson. Meg ugye, hogy pont a játék 25. évfordulóján történik épp mindez… Valamint az angol verzió, mely soha nem lett kiadva.

indig1.jpg

Elkezdtem tervezgetni, mire kiderült, hogy akad is egy nyomdász a retrós ismerősök közt: Sztojanov Péter Jr. (aki ezenkívül ismert steampunk művész, ráadásul retro hardvereket gyárt, és van egy saját webshopja). Vele levelezgettünk, amikor előbukkant Érdi Gergő Bosszú-remake projektje, és végül is ez adta az ötletet, hogy mielőtt belevágnánk, én is indítsak egy Indiegogo-kampányt ez ügyben. Tessék, itt van: The Galleon 25th Anniversary Edition (A gálya) C64 (boxed release) címmel, kattintsatok vagy a linkre, vagy a képre, aztán lehet olvasni és támogatni, legalábbis aki tud angolul (jó hosszú). Aki nem, annak pedig lentebb írok néhány infót (de azért az oldalt nézze meg!).

indig2.jpg

A fenti kampány kivonata elérhető PDF-ben (mind angolul, mind magyarul). A lényeg, hogy miután augusztusban közeleg az Árok Party 20. évfordulós rendezvénye (17-19-én lesz Ajkán), mi sem lenne alkalmasabb környezet a bemutatóhoz! Más szóval, ha minden jól megy, ott lehetne megvenni majd először a kiadványt (végleges „fogyasztói” árat nem tudok még mondani, de kábé néhány ezer forint lesz). Amúgy is egy különleges eseménynek ígérkezik, mint kiderült, hisz Stökiék is ott lesznek egy checkpoint élő közvetítéssel.

Címkék: kampány játék magyar podcast borító angol pdf c64 doboz lomtalanítás kalandjáték cov gfx iddqd adventure vakondok stöki indiegogo árok party olessák róbert sztojanov péter a gálya tongrak raernon kis gettó moleman grath érdi gergő müller mihály the galleon

Indiegogo: Bosszú-hadjárat

 2018.06.30. 04:40

Érdi Gergő Bosszú-kampányt indított. Úgy is mondhatjuk, hogy ez lesz majd a Gergő Bosszúja: amit indigóval, vagyis Indiegogóval fog írni… Más szóval az Indiegogo bosszús lett. Elnézést, a szóvicc minősíthetetlen (ún. gesztipéterizmus). Tudtad? Zeneiskolában Tanita Tikaram.

Érdekességek a nagyvilágból. Tudtad? A U2 együttes Vidor Without You című száma arról szól, amikor a hét törpéből csak hat van meg.

Szóval Érdi Gergő korábban már egyszer átportolta az Időrégész c. klasszikust a modern környezetbe (Android és böngésző), s most hasonló célt vett a fejébe a később keletkezett Rátkai-játékokkal is: A bosszú és az Új vadnyugat 1-2. Ezek mind egy közös virtuális motort használnak, így elég csak azt portolni először, majd az eredeti tartalmakat beleültetni. És ennek érdekében indított egy Indiegogo-kampányt, ahol lehet támogatni kicsit anyagilag ezt a kezdeményezést.

bosszu.jpg

Címkék: kampány játék magyar android kalandjáték iddqd időrégész rátkai istván indiegogo interactive fiction a bosszú érdi gergő

Az elveszett pince fosztogatója

 2018.04.26. 00:58

Legalább egy évtizede nem jártam a saját pincémben. (Kivéve, mikor egyszer feltörték, de akkor is csak kívülről, a hegesztés és lakatcsere intézése végett.) Ugyanakkor tudjuk, hogy a megfelelő, freudista vagy jungiánus vélekedés szerint a pince egyúttal a tudattalan szimbóluma, ami idővel a nem használt vagy nem kívánatos emlékeink lerakóhelyévé is válik… Utóbbi értelmezés pedig elég könnyen tetten érhető a maga konkrét, tárgyi valójában akár, mely ráadásul olyankor a legszebb, ha „véletlenül” pont a kellő alkalomkor vet föl valamit (amire már nem is emlékszünk).

pince1.jpg

Néhány napja haza kellett ugranom egy ügyben, és hát ugye „véletlenül” úgy alakult, hogy az óbudai önkormányzat épp aznapra tűzte ki az aktuális, évi lomtalanítást. Nekem pedig dugig volt a pincém fölösleges lommal, úgyhogy kelletlenül, vonakodva bár, de rászántam magam, hogy nekiálljak rendezni e hosszú idők óta esedékes kötelességet. A nap végére nem is bántam meg, mert nemcsak rend lett, hanem váratlanul előkerült belőle egy ominózus doboz is…

Címkék: játék tavasz magyar retró borító programozás pince kastély doboz floppy gyűjtemény lomtalanítás óbuda kalandjáték cov szinkronicitás wasted time newcomer olessák róbert a gálya két nap négy óra gonosz herceg

A nyúlon túl...

 2018.04.01. 04:17

Címkék: húsvét nyúl

IDDQD Podcast

 2018.02.09. 23:33

Itt meghallgatható az egyik olyan beszélgetés, amit még az ünnepek közt vettek föl velem. (És nem az egyetlen, de a többi még titok.) A régi kalandjáték-programozói gályafutásomról, akarom mondani pályafutásomról szól. Az IDDQD blog checkpoint "Retro Gaming Podcast" sorozatában lett közzétéve ma délután.podcast.jpg

Címkék: játék könyv magyar podcast retró irodalom programozás angol búék c64 rosetta hobbit basic kerekasztal assembly kalandjáték cov iddqd adventure kandó newcomer időrégész rátkai istván mud stöki pixelhősök olessák róbert az alvilág ura novotrade interactive fiction a gálya athar frank dacosta bán péter kardhalak és kincsek isten nyila horsekiller a pokol angyala mantis software grath

süti beállítások módosítása